Zacht gestoofd buikspek met puree van erwten
Ingrediënten
Voor vier personen:
- 500 gr buikspek
- 1 wortel
- 2 ajuinen
- 1 selderstengel
- 2 blaadjes laurier
- 2 takjes tijm
- 2 dl groentenbouillon
- 1 dl bruine Keyte
- 100 erwtenpuree
- 1/2 dl room
- 3 grote aardappelen
- boter, zout, peper, rozemarijn
Voor het schuim:
- 250 gr ajuin
- 1,5 gr laurierblaadjes
- 3 dl melk
Bereiding
- Maak de groenten schoon en snij ze fijn.
- Kruid het buikspek met peper en zout en kleur het lichtjes aan in boter.
- Doe de groenten in een pan en voeg tijm en laurier toe.
- Stoof kort en bevochtig de groenten met de groentenbouillon. Laat vervolgens het geheel verder garen in de oven. (160° 45 à 50 min)
- Snij het spek in blokken van 150 gr en houd warm in de braadpan.
- Voeg vervolgens de Keyte toe, laat alles opkoken en roer vervolgens alles los.
- Laat het geheel kort inkoken en werk op met een klontje boter.
- Zeef er de kruiden door en houd warm.
- Snij de geschilde aardappelen in fijn schijfjes en steek ze uit in cirkels.
- Schik ze dakpansgewijs op een bakplaat, smeer ze in met gesmolten boter ,bestrooi met takjes rozemarijn en bak ze af in een voorverwarmde oven van 200°.
- Stoof de ajuin met de laurier, bevochtig met de melk, laat opkoken en laat 15 min. trekken.
- Werk op met een klontje boter, de kruiden en houd het geheel warm.
- Warm de erwtenpuree op met room en houd warm.
- Bak de blokjes spek nog eens kort aan in boter, snij in fijne plakjes en schik ze op het bord. Lepel wat saus op het spek.
- Klop de melk op en lepel dit langs het spek. Schik de erwtenpuree ernaast en werk af met een aardappelgebakje.
Smakelijk!
Gebruikt bier
Probeer ook volgende gerechten
Breng op smaak met Strubbe