1831
Het verhaal van de brouwers Strubbe begint bij Ludovicus Strubbe, boer en brouwer die zich vestigde in Ichtegem en er de brouwerij 'De Maecht van Ghent' stichtte. Zijn zoon Carolus Strubbe nam vervolgens de roerstok van hem over.
In de schaduw van de Ichtegemse kerk ligt Brouwerij Strubbe, een brouwerij die al generaties lang behoort tot de familie Strubbe. De bierproductie gebeurt nog steeds op een ambachtelijke manier, zij het met moderne productiemethodes. Ook in het buitenland lusten ze wel een Ichtegems gebrouwen biertje. Een groot deel van de bierproductie wordt verscheept naar het buitenland waaronder Italië, Duitsland, maar ook naar Japan en zelfs Amerika. Het succesverhaal van brouwerij Strubbe is er dan ook eentje die leest als een echte story waarbij een grote passie en ongebreideld enthousiasme voor het bierbrouwen generatie na generatie werd doorgegeven.
Reeds 6 generaties 'FIER OP ONS BIER' en trotse ambassadeurs van ons cultureel erfgoed.
Het verhaal van de brouwers Strubbe begint bij Ludovicus Strubbe, boer en brouwer die zich vestigde in Ichtegem en er de brouwerij 'De Maecht van Ghent' stichtte. Zijn zoon Carolus Strubbe nam vervolgens de roerstok van hem over.
Voor het eerst is sprake van Brouwerij Strubbe op de Markt in het West-Vlaamse Ichtegem. Dit gebeurde onder impuls van de volgende generatie, Louis Strubbe. Tot 1918 werden enkel bieren van hoge gisting gebrouwen.
Om een groter volume te kunnen produceren werd een nieuwe brouwzaal met een volledige koperen installatie in gebuik genomen. Deze investeringen zorgden ervoor dat niet alleen de capaciteit groter werd, maar dat de brouwerij ook kon blijven groeien.
Vier cilindroconische tanks van 150 hl vervingen de open gistkuipen waardoor nog sneller en sterieler gewerkt kon worden en bewaarmiddelen definitief tot het verleden behoorden.
Ondertussen stond de vijfde generatie brouwers, namelijk Marc en Norbert Strubbe aan de leiding van de brouwerij. De productie van water en limonade werd stopgezet om de afvullijn van de bieren verder uit te breiden.
Stefan, zoon van Norbert, volgt zijn vader op waarmee de zesde generatie Strubbes aan zet is. Samen met Marc heeft hij tot op vandaag de dagelijkse leiding over de familiebrouwerij.
De brouwerij gaat zich steeds meer toeleggen op het brouwen van speciale bieren. Deze kentering kwam er onder andere door een algemene daling in de cafébezoeken en daarbij gepaard gaand een vermindering in het verbruik van pils.
Brouwerij Strubbe treedt toe tot de Belgian Family Brewers. Om in aanmerking te komen, moet een bier in België gebrouwen worden door een onafhankelijke familiebrouwerij, en dat vijftig jaar ononderbroken. Het label staat voortaan op vier van onze bieren: Keyte Tripel, Keyte Dobbel Tripel, Ichtegems Oud Bruin en de variant Ichtegems Grand Cru.
Wenst u meer info over onze brouwerij?
Stuur ons een bericht: info@brouwerij-strubbe.be.