Brouwerij Strubbe treedt toe tot de "Belgian Family Brewers"
Zaakvoerders beloven feest voor alle Ichtegemnaren - Het Laatste Nieuws

Belgian Family Brewers, kortweg BFB, groepeert twintig onafhankelijke familiebrouwerijen. Het label geeft de consument de nodige zekerheid omtrent de herkomst en de ambachtelijke productie van de bieren. Om in aanmerking te komen, moet een bier in België gebrouwen worden door een onafhankelijke familiebrouwerij, en dat vijftig jaar ononderbroken. In totaal dragen 150 bieren het BFB-label. Nu zal het label op vier lekkere brouwsels van Strubbe pronken: Keyte Tripel, Keyte Dobbel Tripel, Ichtegem’s Oud Bruin en haar variant Ichtegem’s Grand Cru. De Keyte kwam er in 2004 op initiatief van de Oostendse Bierjutters, ter gelegenheid van de herdenking van het Beleg van Oostende. Oud Bruin is dan weer een erkend streekproduct en haar variant, de Grand Cru, werd gelanceerd in 2006 naar aanleiding van de verjaardag van de brouwerij. Gedurende achttien maanden rijpt het op eikenhouten vaten.
1,8 miljoen liter
De erkenning is een ferme prestatie voor Brouwerij Strubbe. In 1830 ruilde Carolus Strubbe zijn thuisstad Tielt in voor Ichtegem. Tijdens de zomer werkte hij op het veld, ’s winters vond je hem als brouwer op de moutvloer. Vandaag, zeven generaties later, staan de Strubbes nog altijd stevig aan het roer van hun brouwerij: Marc (59) en neef Stefan (46). “Jaarlijks produceren we 1,8 miljoen liter bier”, verrast Marc. “Het grootste gedeelte daarvan is pils, dat nog altijd de markt bepaalt. Tien procent van onze productie gaat naar biobier, waarbij biologisch gerst, hop en gist wordt gebruikt - en water, natuurlijk. Sinds kort brengen we ook glutenvrij bier - Leireken Lager - op de markt. Eigenlijk smaak je het verschil met een gewone pils niet. Veertig procent van onze productie wordt verscheept naar het buitenland: China, Zuid-Amerika, de Verenigde Staten, Japan, maar vooral Italië. In het noorden van het land, in Zuid-Tirol, lusten ze er wel wat van, hoor. In totaal produceren we twintig verschillende bieren in Ichtegem.” In september stapt Marcs zoon Stefan (28), nu vliegtuigpiloot, fulltime in de zaak. “Het brouwen zit in de familie, ik kan het niet loslaten. Er is hier ook zodanig veel werk dat ze best nog wat hulp kunnen gebruiken”, zegt Pascal. Behalve de familie Strubbe zelf werkt nog zeven man in de brouwerij.
Volksfeest
De Strubbes zien wel een verandering bij de consument. “Twintig jaar geleden dronk een Belg gemiddeld 120 liter per jaar. Dat is nu 75 liter per jaar per kop. Het drinkgedrag is gewijzigd en er is een grotere bewustwording bij de consument. Toch blijft bier een geliefd product. (Sterren)restaurants gebruiken het alsmaar meer in gerechten. Wist je trouwens dat sterrenzaak Hertog Jan met onze Keyte tarbot bereidt? Overheerlijk.” Het familiebedrijf blijft alvast investeren in haar brouwerij. “We liggen in de schaduw van de Ichtegemse kerk. Dat is toch perfect, nietwaar? Waarom zouden we dan verhuizen?“
Burgemeester Karl Bonny (CD&V) is in zijn nopjes over de erkenning voor Strubbe. “Al vind ik dat de naam nóg meer de ronde mag doen. Marc en zijn familie zijn echte meesterbrouwers. Daarom schenken wij tijdens gemeentelijke recepties altijd Keyte uit en geven we bijvoorbeeld nieuwe inwoners een flesje mee naar huis.” Marc Strubbe besluit. “We willen graag eens een feest organiseren voor de inwoners van Ichtegem, onze thuis. Ik denk niet aan festiviteiten als het Beierse Oktoberfest, maar wel aan een leuk volksfeest.” Wanneer dat plaatsvindt, ligt nog niet vast.
Contact
Maandag tot vrijdag
Van 9u tot 17u
Wenst u meer info over onze brouwerij?
Stuur ons een bericht: info@brouwerij-strubbe.be.